Algyő nagyközség címere

Algyő község címere egyszerű álló, kerek talpú pajzs, körbefutó ezüst szegéllyel. A pajzs belső mezejét alsó harmadánál hullámos ezüstpólya egyszer vágja. Az ezüstpólya a Tisza-folyót jelképezi. A pólya fölötti mező hasítással osztott.

A heraldikai nézetben jobb felső zöld oldalon élével jobbra néző csoroszlya és hegyével felfelé, élével balra forduló ezüst ekevas van. Ezt a két mezőgazdasági eszközt örökítette meg az 1800-as években használt pecsétnyomó is. Ebben a mezőben a csoroszlyától és az ekevastól jobbra és balra egy-egy hatágú aranycsillag, az ekevas alatt ötszirmú arany virág látható.

A bal oldali vörös mezőben aranyszínű kétágú csüngős honfoglalás kori ruhadísz, melynek felső tagja csúcsára állított négyzet alakban stilizált virág, alsó része csepp alakú. A ruhadísz a magyarok korai megjelenésére utal Csongrád területén.

A címerpajzs hullámpólya alatti harmada kék színű, benne jobbra úszó hal, mely ara utal, hogy Algyő település létrejöttét elsősorban a Tiszának köszönheti, a folyó adott megélhetést nemcsak a halászoknak, hanem az ártéren bőségesen nőtt vessző, ami a kosárfonás alapanyaga volt.

A pajzson szembeforduló, fekete bélésű, ezüstszínű, pántos sisak helyezkedik el, nyakában ezüst medalion. A sisakon nyitott leveles korona található vörös és zöld ékkövekkel. A sisaktakaró kék és arany.

A címerpajzs kerek talpa alatt ezüstszalagon fekete betűkkel ALGYŐ felirat.

Algyő nagyközség
Kép: atosz66Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei