Pestszentlőrinc-Pestszentimre - 18. kerület fővárosi kerület címere

Két egymásnak döntött, felső sarkaival érintkező, csücskös talpú pajzsból összetett, mindkettő azonos formájú szívpajzzsal.

  • A jobb oldali pajzs (Pestszentlőrinc címere) kékkel és vörössel vágott felső mezejében kiterjesztett szárnyú, fejével jobbra fordult ezüstsas, az alsó mezőben három, legyezőszerűen összefogott, lebegő arany tölgyfalevél, két oldalán egy-egy makkal, a szívpajzs zöld mezejében Szent Lőrinc ezüst mellképe glóriával, behajlított jobbjában átlós helyzetű rostélyt tart, melyet baljával megtámaszt.
  • A bal oldali négyelt pajzs (Pestszentimre címere) első, kék mezejében lebegő arany lombos fa, a második és harmadik mező vörössel és ezüsttel hétszer vágott, a harmadik mezőben lebegő arany szőlőfürt levéllel, kaccsal, a szívpajzs zöld mezejében Szent Imre herceg ezüst mellképe koronával és glóriával, behajlított jobbjában kereszt, baljában liliom.

A pajzsok alatt lebegő aranyszalagon PESTSZENTLŐRINC 1994 PESTSZENTIMRE felirat látható.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre - 18. kerület fővárosi kerület
Kép: K.I.Panoramio

A címer két, egymásnak döntött, felső sarkaival érintkező pajzsból összetett címer, mindkettő azonos formájú szívpajzzsal. Az illeszkedő két pajzs kifejezi a két településrész szuverén egymás mellett élését, de ugyanakkor együvé tartozását is. A pajzsokon alkalmazott két alapszín követi Pestszentlőrinc eredeti címerében szereplő színeket, ezzel a hagyomány folytatója.

  • Pestszentlőrinc címeralakjai: az alsó, vörös mezőben a kerületrész kertvárosi jellegét hangsúlyozó, a régi címerből átmentett három tölgyfalevél két makkal az eredeti, de természetellenes – propellerformájú – levélállás legyezőszerűen természetessé alakításával.
  • A felső, kék mezőben egy kiterjesztett szárnyú sas madár átvitt értelemben a kerület felemelkedését jelképezi, de egyidejűleg a kerület legjelentősebb objektumára, a Ferihegyi repülőtérre utalva, a szárnyalást, a repülést is szimbolizálja.
  • Pestszentimre címeralakjai: a lombos fa, ill. a szőlőfürt, levél és kacs a kerületrész kertvárosi jellegét emeli ki. A további két mezőben szereplő árpádsávok Árpádházi Szent Imrére emlékeztetnek.
  • A szívpajzsokban a névadó szentek attribútumaikkal megjelenítve láthatók. Lőrinc római diakónust 258-ban rostélyon megégették. Mártíromságának kínzó eszközét tartja kezében. Augusztus 10-i emlékünnepén rendezik meg évente a Lőrinci búcsút. Imre herceg országalapító Szent István királyunk és Boldog Gizella királyné fia. 1031. szeptember 2-án, Veszprém közelében hunyt el. Mint jövendő trónörököshöz, István király hozzá intézte az Intelmek könyvét. Imre szüzességi fogadalmat tett, amit a kezében tartott fehér liliom jelképez.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei