Budafok-Tétény - 22. kerület fővárosi kerület címere

Budafok-Tétény címere két pajzsból összetett címer. Külső dísz, a pajzsok felett a pajzs sarkait érintve a Szent Korona, két oldalt alulról egymást keresztező zöld babérkoszorú övezi.

  • Első, jobb oldali pajzsa jobbra dőlt háromszögű pajzs ezüst és feketével bal haránt osztott mezejében, az ezüst részben jobbra fordult, természethű daru felemelt jobbjában követ tart, a pajzs bal oldalán a fekete mezőben arany bal haránt pólya.
  • Második, bal odali pajzs balra dőlt kerek talpú pajzs, kék mezejében zöld pajzstalp, ebből jobb oldalt ezüst, hat levelű karóra felfutó szőlőtő egy szőlővel, bal oldalt jobbra fordult, ezüst venyigekés lebeg.
Budafok-Tétény - 22. kerület fővárosi kerület
Kép: DJ JanikáékPanoramio

Budafok-Tétény címerének heraldikailag jobb oldalán elhelyezkedő ábra eredete a Tétényi (Kapy) és a Haraszti családnak Zsigmond király által Budán, 1405. április 15-én adományozott címere. Ez a címer nemzeti kincsünk, ugyanis ez az élő heraldika korában készült első festett címerképünk, együtt annak leírásával is.

A bal oldali címer az 1739-ben önálló zsellérközséggé szerveződő Promontor első községi pecsétjében, majd a település azt követő valamennyi közigazgatási, hatalmi szimbólumában szereplő elemekre épül, ezek pedig a szőlőtő és a venyigekés, az ún. kacor.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei