Bükkábrány község címere

Bükkábrány község címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, felül két homorú ívvel süvegezetten. Az ívek középen csúcsban záródnak. A címerpajzs felett vörössel és kékkel ékített háromágú, leveles nyitott aranykorona. A pajzs ezüstmezejében vörössel fegyverzett, kiöltött vörös nyelvű, jobbra néző, kiterjesztett szárnyú zöld sas lebegőn, jobbjában aranykardot, baljában 3 arany búzakalászt tart. A sas feje felett két hatágú, vörös csillag egymás mellett, lebegőn.

A címerpajzsot két oldalon egy-egy vörössel fegyverzett, kiöltött vörös nyelvű, fejével hátratekintő aranyoroszlán tartja. Az aranyszalag hármas tagolású, középen homorú, két oldalt domború ívekkel, fecskefarok-végződésekkel. A szalag középső mezejében Bükkábrány felirat nagybetűkkel, a szélső mezőkben öt-öt díszpont feketével.

Bükkábrány község
Kép: axaxPanoramio
  • Bükkábrány címerén csücskös talpú pajzsban egyfejű sas, karmai közt kard és kalászok, kifejezi, hogy a lakosság egykor a mezőgazdasági munka mellett katonákkal szolgált a diósgyőri várispánságnak.
  • A kard - a harc, a hatalom, a bátorság, az erő és igazságosság magtestesítője - emléket állít az egykori hősöknek.
  • A búzakalász, mely a mezőgazdaságot hivatott jelezni - learatásával és újbóli elvetésével - a körforgást, a folyamatosságot, az örökkévalóságot jelenti.
  • A csillag a címertanban a dicsőség és szerencse jelképe. Bükkábrány címerében, kettőssége folytán, a valamikori két településre - Alsóábrányra és Felsőábrányra - utal, melyek 1949-ben egyesültek.
  • A község valamikori rangját, mezővárosi mivoltját tükrözi a címer fölé helyezett háromágú nyitott korona.
  • A címertartó oroszlánok a megyei hovatartozásra is utalnak, mert az oroszlán Borsod vármegye címerállata is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei