Bükkaranyos község címere

Bükkaranyos címere álló, háromszög alakú, kék színű pajzs. A pajzs alját egy zöld mező vágja el, a mezőt egy ezüstfonal határolja felül, felette egy ezüstkehely. A pajzsderékon aranyszívből egy aranyszínű kihajló hármas makkág látható. A címermező három sarkában egy-egy hétágú aranycsillag lebeg. A pajzs tetején egy jobbra néző ezüstszínű harci sisak nyugszik, rajta aranykorona, melyből egy ágaskodó fehér ló tör elő. A foszlányok mindkét oldalon sárga és zöld színűek. A címer alatt egy ezüstszalagon BÜKKARANYOS felirat olvasható.

Bükkaranyos község
Kép: 82trojanPanoramio
  • Bükkaranyos címerén a pajzs központi motívuma egy szívből kihajló hármas makkág, színe arany. A motívum az 1739-ből származó aranyosi pecséten található, amely a jezsuitáktól ered, ennek megfelelő szimbólum tartalommal. Jelenti továbbá a szeretetből fakadó értékeket, állandóságot.
  • A szív alatt helyezkedik el egy hullámos vonalból növekvő ezüstszínű kehely. A reformációt jelképezi, és a szívmotívummal harmóniában a régi vallási ellentétek megszűnését, valamint a községi református templomban megtalálható 1700-as évekbeli úrvacsorai kelyhet. Ennek következtében kapcsolatba hozható a községre hagyományosan jellemző szőlőtermeléssel.
  • A pajzs alsó részét megosztó fonal jelenti a községet átszelő Kulcsár vagy Aranyos-patakot. Színe a kehellyel azonosan ezüst. Az ezüstfonal felett két, alatta egy hétágú csillag található. A motívum Bükk István címeréből származik, aki 1900 körül volt a falu bírája és egyrészt az ő nevéből származik a BÜKK szó a község elnevezésében. Az aranyszín jelképezi még a patakban található aranyat, illetve az aranymosást.
  • A pajzs alapszíne felül kék, alul zöld. A színek a fent említett Bükk család címeréből származnak, egyben jelentik a zöld mezőt és a tiszta égboltot.
  • A fejdísz aranyszínű koronából ágaskodó fehér ló. A községben leginkább élő mondának állít emléket, amely IV. Béla Muhi csatából való megmenekülésével kapcsolatos. A motívum a Fáy család címeréből való. A mondával kapcsolatos helynevek: Fáy-rész, Gomb-szőlő. A fehér ló jelképezi a községben hagyományos lótenyésztést.
  • A foszlány mindkét irányban arany-zöld színű. A motívum a Splényi család címeréből származik, akik által lett honosított földbirtokos Guyon Richárd, az 1848-as szabadságharc tábornoka is, aki a községben rendelkezett háztulajdonnal.
  • Az alsó feliraton: BÜKKARANYOS.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei