Bükkszentkereszt község címere

Bükkszentkereszt címere álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzs, amelynek mezejében fent (heraldikailag) jobbról üvegpohár, balról kereszt, lent pedig mészégető kemence lebeg, mind a három címerkép ezüst (fehér) színű. A címerpajzsot nyitott arany (sárga színű) korona fedi, amelynek lombjai bükkfalevél alakúak. A címerpajzsot mindkét oldalról, mint címertartók, természetes bükkfaágak övezik.

Bükkszentkereszt község
Kép: ériimiPanoramio
  • Az üvegpohár (amely alakját tekintve is a hutaüveggyártás egyik legjellegzetesebb típusa) a település létrejöttének legalapvetőbb mozzanatára, az üveggyártásra utal.
  • A kereszt, amely nem csupán az egyház patrocíniumára, hanem a településnek (az egyébként abból származó) nevére is utal. A mészégető kemence, amely egy hagyományos és "érdekes" mesterség, megélhetési mód gyakorlására utal.
  • A sisakot helyettesítő korona a királyi birtoklásra, valamint lombja speciális megformálásának köszönhetően a Bükk-hegységre is utal. A címertartóként (telamonként) alkalmazott bükkfaágaknak ugyanez a funkciója.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei