Bükkzsérc község címere

Bükkzsérc község címere lekerekített végű címerpajzs, amely egy vágással alsó és felső címermezőre oszlik.

  • A címerpajzs felső mezőjében a „pajzsfőben” az Árpád-ház vörössel és ezüsttel hétszer vágott családi címerére emlékeztető ötször vágott sávozás és színezés található.
  • A címerpajzs alsó részén a „pajzstalpon” a község katolikus és református közösségére, valamint a szőlőtermesztésre és borkészítésre utaló jelképek láthatók. A szőlőtőke aranyló nappal és növekvő ezüst holddal kék háttérben van elhelyezve. A zöld színű hármas hegyvonulat a Bükk-hegységet, a középső tagja a Patkó-hegyet ábrázolja.

A címerpajzs kiegészítő eleme a pajzs felett lebegő ötágú, nyitott, bíbor béléssel ellátott leveles korona. A pajzs alatt kék szalagdíszítés látható a település mai nevével, nevének első írásos említése „1248”-as és a címerfelavatás „1998”-as évszámával. A szalagon szerepel a katolikusokra utaló kereszt és a reformátusok nyolcágú aranyszínű Kálvin-csillaga.

Bükkzsérc község
Kép: somfotnPanoramio

A Patkó-hegy tetején egy aranyszínű karóhoz kötött zöld színű szőlőtőke látható bíborszínű szőlőfürtökkel, amelyhez hasonló eredetileg a község 18. századi pecsét lenyomatán már szerepelt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei