Bürüs község címere

Bürüs címere álló, háromszögű pajzs, zöld mezejében bal haránt ezüstpólya.

  • A felső zöld mezőben a pólya vonalából előtűnő, jobb haránt irányuló aranykasza és aranygereblye.
  • Az alsó zöld mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három arany tölgyfalevél, köztük egy-egy makkterméssel.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs BÜRÜS felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Bürüs község

A címerkép megfogalmazásához a régi pecsétábrázolás, a természeti adottságok, valamint a névetimológia adtak támpontot. A település megnevezése a gyaloghidat, pallót jelentő „bürü” szóból keletkezett. Erre utalnak a címerpajzsokat átszelő heraldikai mesteralakok, melyeket a címertan „cölöp” és „pólya” elnevezéssel illet, függőleges vagy vízszintes, haránt irányuktól függően.

A lakosság mezőgazdasági tevékenységét jelképezi a régi pecsétképből átvett gereblye és kasza, a búzát érlelő Nap arany színével ábrázolva. Az őshonos tölgy a pajzson helyet kapott. A legkedveltebb címernövényként tartjuk számon, ami szimbólumértékének köszönhető. A kultikus tisztelettel övezett tölgy adta a latinok győzelmi koszorúját, de Krisztus és Mária tiszteletére szentelve a tölgyfák zarándokhelyekké is váltak. Népszerűségének oka, hogy romolhatatlannak vélt fája miatt lett az erő, a kitartás, a rendíthetetlen jellem, a halhatatlanság szimbóluma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei