Büssü község címere

Büssü címere álló kerek talpú tárcsapajzs, melynek kék mezejében zöld halmon lévő aranykoronából jobbra fordult aranyoroszlán nő ki, amely a jobbjában tartott aranymarkolatú, ezüstpengéjű karddal átszúrja a torkát. A pajzsalakot jobbról nyolcágú aranycsillag, balról ezüst újhold kíséri.

Büssü község
Kép: gerkaiserPanoramio

A török uralom után, 1729-ben a Gyulai Gaálok lettek a környék földesurai. A település katolikus templomát is a Gyulai Gaál család építtette 1764-ben, így a címer egyben a község katolikus lakosságának a jelképe is.

  • A torkát átszúró oroszlán az ő családi címerükből származik, és egyben őrzi a máig köztiszteletnek örvendő család emlékét is.
  • A nyolcágú aranycsillag a község református vallású lakosságára utal. A falunak már 1816-ban volt református iskolája.
  • A félhold az elmúlt történelmi időkre, a török világ viszontagságaira emlékeztet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei