Cered község címere

Cered címere kétszer homorú felső élű, álló, vörössel és kékkel vágott háromszög pajzs. A vörös mezőben jobb haránt helyzetben ezüst ekevas, bal haránt helyzetben ezüstcsoroszlya lebeg. A kék mezőben tölgyág látható hat zöldellő levéllel és a levelek alatt három (egy jobbra, kettő balra forduló) aranyos makkal.

Cered község
Kép: Józsa AndrásPanoramio

Cered egyszerű, ám rendkívül kifejező címere beszélő címernek (tessera loquens) tekinthető. A kék mezőben megjelenő, aranymakkokkal ékesített zöld tölgyfalomb a település természeti környezetére és egyben ősiségére hívja fel a figyelmet. Cered talán már a magyar honfoglalás előtt keletkezett településként a tölgy egy fajtájáról, a cserfáról (Quercus cerris) nyerte nevét.

A vörös mezőben lebegő ekealkatrészek (ekevas, csoroszlya) a település szorgos életet is meghatározó termelési tevékenységére mutatnak, egyben a falu egykori (1842) pecsétképét is felidézik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei