Csanádapáca község címere

Csanádapáca címere csücskös talpú vágott pajzs, két mezőre osztott.

  • Felső rész: kék mezőben búzakéve, mellette jobbról ekevas, keresztben járomszöggel, balról dohánylevél, keresztben dohányfűző tűvel.
  • Alsó rész: zöld mező.
Csanádapáca község
Kép: Balogh LászlóPanoramio

A címerelemek tükrözik a település mezőgazdasági jellegét, illetve egykori fő megélhetési forrását, a dohánykertész múltat. Csanádapáca első címerét az újratelepítés (1821) után, 1836-ban kapta, amikor Apáczát községi rangra emelték. Ebben a címerben két dohánylevél állt, tűvel átszúrva, valamint búzakévében vaseke.

Az első pecsét felirata: "APÁTZA KÖZSÉG PETSETYE 1836". Ezt a címerábrát egészen az 1900-as évek elejéig használták. 1908-ban, amikor felvette a Csanádapácza nevet, a címert is módosították. A búzakéve középre került, a dohánylevelekből csak egy maradt, és felkerült új címerelemként a járomszög. Az 1945 utáni időszakban a régi településcímer nem volt használatban, és feledésbe merült. A község régi címerét a rendszerváltozás után állította vissza Csanádapáca, megőrizve azt 1908-as eredeti formájában.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei