Csanádpalota város címere

Csanádpalota címere két jobb harántozással három mezőre tagolt, csücskös talpú pajzs.

  • A jobb oldali kék mező zöld előterén négyablakos ezüsttemplom áll, jobb végén egyablakos toronnyal, az épületen vörös tető és vörös toronysisak van; a tornyot aranygömbön álló latin kereszt, a szentélyt lándzsás végű aranykereszt díszíti.
  • A jobb haránt ezüstmezőben (amely gyakorlatilag pólyának tekinthető) arányos elosztásban öt, balra forduló, balra néző kékes színű pacsirta áll.
  • A bal oldali vörös mezőben hármas halom enyhén jobbra forduló, jobbra néző, csőrében arany pecsétgyűrűt tartó, kiterjesztett szárnyú fekete holló található.

A pajzsfő közepére negyed fordulattal jobbra néző, nyakában aranymedalionnal, fent háromágú nyitott, arany, leveles koronával ékesített csőrsisak került, amely mögül jobbra vörös és arany, balra kék és ezüstfoszlányok bontakoznak ki.

Csanádpalota város
Kép: CedrusPanoramio

E címer az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik.

  • A hármas halmon álló Corvin-holló utal arra, hogy a község (melynek területe egyébként a honfoglalás óta lakott) egykor Hunyadi János kormányzó és családja birtokában volt.
  • A templom, amely e rajzolatában először 1756-ban tűnik fel a község pecsétjén, a török időket követő újratelepülés utáni fellendülést szimbolizálja.
  • Az öt pacsirta emléket állít a község egykori zseniális művészének, az első magyar színi direktornak, Kelemen Lászlónak, aki társulatával szerte az országban játszott, de leggyakrabban mégis a szegedi "Öt pacsirtához" címzett fogadó adott otthont fellépéseiknek. Róla nevezték el Szegeden a Kelemen utcát, e jeles gesztust a nagyközség ezúton viszonozza.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei