Csátalja község címere

Csátalja címere álló, négyelt reneszánsz pajzs.

  • 1. számú (jobb felső) vörös mezejében Szent István király teljes alakú figurája látszik, aranyövvel összefogott zöld ruhában, aranypalásttal, jobbjában jogart tart, balját aranyos markolatú kardján nyugtatja, fején a Szent Korona.
  • 2. számú (bal felső) kék mezőben aranyló szőlőfürt lebeg zöld levéllel részben takarva.
  • 3. számú (jobb alsó) kék mező zöld udvarából aranyos markolatú, ezüstpengéjű kard növekszik, tőle jobbra aranyló nap, balra ezüstös, fogyó hold látszik.
  • A 4. számú (bal alsó) vörös mezőben balra és jobbra villásfarkú fecskepár suhan. A pajzs felső élén szembenéző csőrös csatasisak helyezkedik el, rajta rubinokkal ékesített ötágú, nyitott, arany, leveles korona. A foszlányok: kék és arany.
Csátalja község
Kép: geicz istvanPanoramio

Csátalja címere beszélő címer (tessera loquens), ugyanis a település múltját felidéző jelképeket mutat be. Szent István ábrázolása jelképezi, hogy a község betelepülése óta hívő keresztény, egykor templomos hely volt, sőt kolostorral is rendelkezett (Tárnok monostora); a 18. században újjáépült templomát a szent király tiszteletére szentelték, és az 1732-ből fennmaradt községi pecséten is az ő képe szerepel.

A villásfarkú fecskék a táj jellegzetes madarai, és egyben a település nevére is emlékeztetnek, amely valószínűleg török eredetű (Catal), jelentése: villa, villa alakú útelágazás. A középkorban valóban két fontos útvonal találkozott a monostornál.

A településen a 19-20. században igen nagy jelentőségűvé vált a szőlőkultúra, amelyet a szőlőfürt és szőlőlevél szimbolizál. A világháborús népmozgások során a községbe székelyeket telepítettek, erre utal a zöld mezőből növekvő ”Isten kardja”, Attila vezér varázslatos fegyvere s a székelység ősi jelképei, a nap és hold. A sisak a település hősi halottainak állít emléket, a korona pedig a községi autonómiát fémjelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei