Csehi község címere

Csehi címere kék színű háromszögű pajzs, kétharmadának középtengelyében vörös tetős templom áll, tornyán ezüstkereszttel. A pajzstalp jobb oldalán ezüst szőlőfürt, a bal oldalán két ezüst búzakalász lebeg. A pajzsot jobbról zöld pálmaág, balról zöld tölgyfalomb övezi. Középen ezüstszalagon a CSEHI községnév olvasható.

Csehi község
Kép: Tibor VPanoramio

Csehi első pecsétlenyomatai az 1850-es évek irataiban bukkannak fel. A 24 mm átmérőjű kerek pecsét közepén egy CSEHI feliratos ekevas látható, amelyet jobbról tölgyfalomb, balról mirtuszág övez. Ugyanezt a pecsétet festéklenyomatos formában is használták.

A község az 1860-as években új pecsétnyomót vésetett. Ennek ellipszis alakú pecsétmezejében középen talajból kinövő, termő szőlőtő látszik, felette CSEHI HP (=Csehi Helység Pecsétje) felirat olvasható. Ezt a pecsétet a századfordulóig használták. Ettől kezdve a község elöljárói megelégedtek a pusztán köriratot tartalmazó pecsétnyomóval.

A századfordulóig a CSEHI KÖZSÉG VASVÁRI JÁRÁS VAS MEGYE, 1907-től a községi névtörzskönyvezés időpontjáról a VAS VÁRMEGYE CSEHI KÖZSÉG 1907 köriratú bélyegzőt használták.

A rendszerváltás után a község 1993-ban készíttette el jelenleg is használatban lévő címerét, melynek avatására 1995. április 30-án került sor. A település címerének megalkotásakor a 19. századi szimbólumokat a községi templom képével egészítették ki.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei