Csém község címere

Csém címere csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz pajzs, kék mezejét jobb haránt ezüst pólya tagolja.

  • A bal felső mezőben lebegve aranykehely (calix minor) látszik, csészéjén (cuppa) széles ajakkoszorúval (labia), gombján (nodus) két rubinkő között rubin (vörös) kereszt található.
  • Jobb alsó mezejében háromlábú -- 9-10. századot felidéző -- arany ivócsanak lebeg, ajakrésze (labia) futókutya-motívumot mintáz, virág ornamentikájú sörénnyel.

A pajzs felső élére természetes színű, aranyrostázatú, vörös bélésű tornasisak van helyezve, rajta háromágú, vörös és kék ékkövekkel díszített, arany, leveles koronával, nyakában aranymedalionnal. A foszlányok jobbról: vörös és arany; balról: kék és ezüst.

Csém község
Kép: Schein IstvánPanoramio

Csém címere beszélő címer (tessera loquens), amennyiben a település ezer esztendős múltját idézi. Feltehető, hogy az e tájon élők már a honfoglalás idején is szőlészettel, borászattal foglalkoztak, melynek meglétét Szent István igazolja az 1001 őszén kiadott pannonhalmi adománylevelében.

Ennek a kornak állít emléket az arany ivócsanak. Később, 1200 körül és azt követően okleveles adatok erősítik meg, hogy az esztergomi érsek pohárnokai (pincernarii) éltek itt, erre az időszakra utal a rubin kereszttel ékesített kehely.

A településen a szőlőművelés és bortermelés töretlenül virul napjainkig. Ezt a töretlenséget szimbolizálja a jobb-haránt pólya.

A címerpajzsra helyezett sisak azok emlékét idézi, akik e területről származva (vagy éppen e területen) haltak hősi halált az elmúlt ezer esztendőben. A sisakkorona pedig a település autonómiájának kifejezője.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei