Csengele község címere

Csengele címere álló háromszög pajzs, aranymezejének zöld udvarán vörössel fegyverzett, jobbra néző, jobbra forduló, kétfarkú fekete oroszlán lép jobbra. Bal mancsában vöröslő tövises ágat nyújt előre, felemelt jobbjában vörös, szíjával az oroszlán feje felett kígyózó karikás ostort tart. A pajzs alatt jobbról és balról egymást keresztezve két aranyló makkokkal díszlő tölgyfalomb látható.

A címerhez nem tartozó, de vele együtt megjelenő jobbra és balra kétszárnyú háromszor ívelt, nemzeti zászlókban (piros - fehér - zöld) végződő aranymezőben feketével a "Csengele" felirat olvasható.

Csengele község
Kép: tomklemmPanoramio
  • A pajzs aranymezője a homokos, szőlő- és gyümölcstermesztésre alkalmas területet jelképezi, melyről az ott gazdálkodó szövetkezet (Aranyhomok) is nevét nyerte.
  • A zöld szín szintén a mezőgazdasági termelést, a gabonakultúrát és a hajdani állattartó életmódot idézi.
  • A fekete oroszlán (aranymezőben) a kunság közismert címerállata, arra utal, hogy a kunok, akik e vidéket a 13. századtól megülték, királyi népek voltak. Ezt tükrözteti a településnek a 15. század elején (1423) feljegyzett török eredetű neve is (bár régészeti emlékek sokkal korábbra, 11-12. századra datálják létét), melynek jelentése "tüskés, bozótos" (táj). Éppen ezért tart az oroszlán markában gledícsia-ágat. Mivel e növény népi elnevezése "krisztustövis", így értelemszerűen kifejezi a lakosság vallási érzületét, hitéhez való ragaszkodását is.
  • A karikás ostor a honfoglalók, majd a kunok állattartó életmódjának állít emléket, felidézve azt a népi kultúrát is, amely a mesemondásban, népdaléneklésben, a paraszti zenében talán az egykori pásztorélet folyományaként, nagy gazdagsággal volt jelen a településen.
  • A címert övező tölgyfalombok azt a véráldozatot szimbolizálják, amelyet a királyi seregben szabad harcosként hadakozó kunok, szabadságküzdelmeinek helyi katonái és a két világháború csengelei hősei hoztak a hazáért, ugyanakkor emlékeztetnek Móra Ferenc itteni tartózkodására is, aki szívesen írta e lombok alatt Aranykoporsó című regényét.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei