Csenger város címere

Csenger címere egyenes állású, csücskös talpú hasított pajzs.

  • Bal oldali vörös mezejében jobbra előrelépő, tátott szájú aranyoroszlán helyezkedik el, mely jobb mancsával görbe, aranyszablyát tart feje felé.
  • A jobb oldali zöld mezejében háromvirágú ezüst liliomféle növény látható, melynek csúcsain kis gömb helyezkedik el. A növény szárán jobbra, valamint balra három-három csúcsban felfelé végződő levél áll szimmetrikusan.

A pajzs tetején egy aranyrostélyos ezüstsisak nyugszik, nyakrészén aranylánc lóg. A sisakon arany, leveles korona van, melyből egy jobbra forduló, vörössel fegyverzett aranyoroszlán nő ki, mancsában egy aranykardot emel fel. A foszlányok jobb oldalt vörös-arany, bal oldalt zöld-ezüst színűek.

Csenger város
Kép: csiszerdPanoramio

Az eddig legrégebbi címerábrázolás egy 1742-ből való viaszpecsét alapján ismert. A kis méretek miatt a pecsétrajz, azaz a címerelemek nehezen voltak értelmezhetőek, illetve a színezés is hiányzott. Ez utóbbit a heraldika szabályait betartva újonnan kellett megfogalmazni.

A korabeli jegyzőkönyvekből ismeretes, hogy Csenger temploma, s a benne őrzött középkori irattárral leégett az 1704-es kuruc harcokban. A megsemmisült középkori iratanyagon esetlegesen ott lévő korábbi címerre már senki sem emlékezett, s így újat kellett alkotni. Az 1740-es években épült újjá a templom, ezért az új címer megalkotása is erre az időszakra esett. Az 1700-as években, Csengerben a legtekintélyesebb nemesi család a Hadady volt s az ő címerükben találhatjuk meg az előre lépő, szablyát tartó oroszlánt. A bal mezőben lévő tulipán- vagy liliomszerű növényre megfelelő magyarázat még nem született. Ugyanakkor ismert, hogy Szatmár vármegye nagyobb nemesi családjainál egyedül a Kölcsey címerben találunk ehhez hasonló növényt, igaz ott három különálló száron ülnek a virágok.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei