Csépa község címere

Csépa címere a sajátos, lófejpajzsra (lovas szolgálat) emlékeztető tárcsapajzs, közepén természetes színű behajlított páncélos vitézi kar ezüstös-feketés szablyát tart.

A búzavirágkék pajzs fölött - amely Csépa őszi színét hordozza - fekete vonalakkal erősített természetes színű pántos lovagi sisak, ugyanolyan színezésű tornagallérral és aranyszínű, felül piros, alul kék és piros kövekkel díszített háromlevelű sisakkoronával, mindez úgy, hogy a gallér a pajzs fejében címertörést képez. A gallér nyakában aranyláncon aranyérem függ. A korona fölött (ún. sisakdíszként) kissé oldalra hajló, két, aranyszínű búzakalász található, közöttük ezüstszínű kis latin kereszttel. Az utolsó címermotívum a szimmetrikusan aláhajló díszítő célzatú vörös és ezüstszínű sisaktakaró.

Csépa község
Kép: Maczelka-Rónyai JuliPanoramio

A címer az 1747-ből felkutatott címeres pecsét minden motívumát magában foglalja, de bővített, gazdagított az 1901-től használt és a nemesi hagyományokra jobban utaló új címerpajzzsal, valamint a település döntően katolikus jellegét és a helyi egyház tiszazugi szerepét is megjelenítő latin kereszt ábrázolásával.

A páncélos kar a kisnemesi falu, a nemesi katonai szolgálat egyik megkülönböztető szimbóluma, a búzakalász pedig táji s egyben vallási jelkép. A település meghatározó színeit, színi jelképét a fontosabb címertartozékok színei adják, azokból vezethető le: ezek a kék és az arany.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei