Cserkeszőlő község címere

Cserkeszőlő címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, négyelt pajzs.

  • Jobb felső (1. számú) vörös mezejének zöld halmot mintázó udvarán fekete karóra felfutó zöld szőlőtőke áll, zöld levelei között aranyló szőlőfürtökkel.
  • Bal felső (2. számú) aranymezejébe ezüsttel fodrozódó kék vízből szökőkútszerűen kék vízsugár tör fel és hanyatlik alá.
  • Jobb alsó (3. számú) aranymezejét két jobb-haránt kék pólya tagolja.
  • Bal alsó (4. számú) vörös mezejébe aranymakkokkal ékes lebegő tölgyág hajlik balra zöld levelekkel, amelyet aranymarkolatú ezüstpengéjű szablya keresztez.

A pajzs felső élén ötágú, nyitott leveles korona (három levél között két ezüstgyöngy) aranylik, amelyet zafír-, rubin- és smaragdkövek ékesítenek. A foszlányok jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Cserkeszőlő község
Kép: Mojzer LászlóPanoramio

Cserkeszőlő címere valójában beszélő címer (tessera loquens).

  • A település Tiszakürt és Kunszentmárton közötti útszakasz közepe táján, mintegy félúton helyezkedik el. A Cserkehalom homokját némelykor nyugatról a Tisza, máskor pedig a Körös vize mosta. Ennek állít emléket a 3. számú mező aranyát átszelő két kék pólya.
  • A domb az 1. számú mezőben jelenik meg. A hajdani ártéri vidéken a mocsári tölgy, a cserfa volt a meghatározó növény, amely bizonyos feltevések szerint a névadás indítéka is lehetett.
  • E területet a tatárjárás után kunok ülték meg, elsősorban pásztorkodással foglalkozva jurtákban éltek, szabad királyi népek voltak, akik az uralkodónak hadi szolgálattal tartoztak. Ezeket jelképezi a tölgyágat keresztező szablya.
  • A szőlőművelés ezen a vidéken a XVIII-XIX. században indult meg nagyobb léptékkel, ezért szerepel az 1. számú mező zöld halmán a településnév második (-szőlő) tagjában is megjelenő szőlőt.
  • Az 1952-ben e területen végzett mélyfúrások következtében magas hőfokú és jódtartalmú termálvíz tört a felszínre, amelyet gyógyfürdő üzemeltetésével hasznosít a közösség. Ennek jelképe a 2. számú mező ezüsttel fodrozott vizéből feltörő szökőkút.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei