Csernely község címere

Csernely címere csücskös talpú pajzs, kék mezejében zöld halmon két ezüstszínű, hagymakupolás templomtorony emelkedik, csúcsukon kereszttel. Köztük hegyével lefelé fordított ezüst ekevas lebeg. A pajzs fölött évszám: 1236 (a település első okleveles említésére utal). A pajzsot két aranyleveles tölgyág övezi.

Csernely község
Kép: jaapvandereijkPanoramio

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár gyűjteményében őrzi a település 1744-es évszámot viselő (feltehetően akkor készülhetett) pecsétnyomóját. A nyolcszögletű pecsétnyomón a következő szöveg olvasható: "CSERNEI FALU PETSETTYE ANNO 1744". A körbefutó szövegen belül a következő pecsétkép látható: két hagymakupolás, kereszttel ellátott templomtorony között függőlegesen álló ekevas. Az akkori szokás szerint a pecsétnyomón nem látható színekre való utalás, s az ábrázolást nem foglalták címerpajzsba sem. A tervezés a régi pecsét emblémájából indult ki, a címertan szabályai szerint megkomponálva a színeket, a pajzsot s egyéb díszítő elemeket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei