Cserszegtomaj község címere

Cserszegtomaj község címere háromszög alakú pajzs. Hasítással kettéosztott, alján zöld vágással.

  • A jobb oldali kék mezőn arany búzakalászok nőnek a hasításból.
  • A bal oldali bordó mezőn zöld színű szőlővessző levelekkel, aranyszínű szőlőfürtökkel.

A pajzs felső részén ezüst szőlőművelő szerszámok és egy ekevas lebegnek. A pajzs tetején egy jobbra haladó ezüstszínű alak, hátán szőlővel megrakott puttyonnyal. A címer alatti szalagfelirat dátumai a megtalált körpecséten szereplő évszámra, valamint a címeralkotás évére emlékeztetnek.

Cserszegtomaj község
Kép: LucalandPanoramio

Cserszegtomaj címerének egy régi, 1852-ben készült pecsét-ábrázolása, valamint a település - a régi pecsét által is igazolt - kuriális jellege adtak támpontot.

A címeren szereplő mezőgazdasági eszközök szőlőművelő ekevas, metszőkések, valamint a kévébe kötött stilizált búzakalász és a termőbe fordult szőlővenyige hűen jelképezi Cserszegtomaj hegyközség jellegét és mezőgazdasági múltját.

A címerpajzson a kék és a bordó szín, mely hosszában osztja ketté a pajzsot, két községet (Cserszeg és Tomaj) jelképez.

A címer bal oldalán lévő búzakéve és a jobb oldalon ábrázolt termő szőlővenyige a településen élő emberek fő foglalkozási tevékenységére: a földművelésre és a szőlőtermesztésre utal. Ugyanezt szimbolizálja a három szerszám is. Két oldalt ma már nem használatos szőlőmetsző kések, középen egy talajlazító ekefej. A címerpajzs tetején lévő puttonyos figura a szüretet jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei