Csitár község címere

Csitár címere negyedelt, amelyen átlósan kék-zöld színű pajzsmezőben négy címerkép látható. Ötlevelű korona díszíti a pajzsot. A negyedelt pajzsmező közepébe a vele azonos formájú szívpajzs került.

  • A jobb felső kék mezőben ezüst ekevas és csoroszlya.
  • A bal felső zöld mezőben három arany búzakalász.
  • A jobb alsó zöld mezőben arany szőlőfürt levelekkel.
  • A bal alsó kék mezőben ezüstpólyaként a Csitár-patak.

A címer alatt aranyszínű szalagon CSITÁR felirat olvasható.

Csitár község
Kép: humuhumu-nukunuku-apuaaPanoramio

A címerpajzs formáját a falu két földbirtokosának (Forgách, Szentiványi) címeréről kölcsönözte a település. A középen elhelyezett kis pajzs Csitár nevének eredetére (pajzs, pajzskészítő) utal. A tervezésnél a község 1788-ban készült pecsétjének motívumait is felhasználták.

A mezőkben lévő ekevas és csoroszlya a földművelésre utal, a búzakalászok, a szőlőfürt az egykor jelentős gabonatermelést, a jövedelmező szőlőültetvényeket jelképezi. Az alsó részen a mezőt középen kettéosztó ezüstpólya a Csitár-patakot jelöli, amely a 17. század közepéig önálló településnek számító Kis- és Nagycsitárt elválasztotta.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei