Csókakő község címere

Csókakő címere álló helyzetű, háromszögű pajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A címerpajzs alján egy szabálytalan zöld halom látható, tetején ezüstvárral. A vár két szélén egy-egy toronysisakos, ezüsttéglákból rakott bástya magasodik. Az ezüsttéglákból rakott várfal közepén felhúzott rostélyú kapu nyílik. A várfal fölé egy vörös tetejű ezüsttorony magasodik. A címerpajzs felső részén egy-egy kisebb háromszögű rátett címerpajzs lebeg.

  • A jobb oldali rátett címer vörös pajzsmezejében egy lebegő arany szőlőfürt látható, amelyhez balról egy arany szőlőlevél kapcsolódik. A szőlőfürttől jobbra egy aranynyelű, ezüstpengéjű kés lebeg.
  • A bal oldali rátett címer vörös mezejében egy lebegő aranyágon egy stilizált ezüstmadár (csóka) látható.
Csókakő község
Kép: Apolka57Panoramio

A címerben látható stilizált vár Csókakő várát jelképezi. A vár a valóságban egy idősebb felső és egy később épült alsó várra oszlik.

  • A címer bal oldalán lebegő ún. rátett címer egy stilizált ezüstcsókát ábrázol, amelyről a vár, ill. a község nevét kapta.
  • A címer jobb oldalán lebegő másik rátett címer ábrája: a község eredeti viaszpecsét-lenyomatával, ill. az 1903-ból fennmaradt gumitalpú pecsétlenyomat ábrájával egyezik meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei