Csokonyavisonta község címere

Csokonyavisonta címere vörös háromszögpajzs, ezüstsátorral.

  • Az első vörös mezőben lebegő ezüst kettős kereszt.
  • A második (ugyancsak vörös) mezőben keresztbe tett kosaras kard és vadászpuska. A kard hegyével felfelé, a mező jobb széle irányába mutat.

Az ezüstsátor alján kék hullámos pajzslábból növekvő, hosszú fekete hajú, kék liliomos koronás mezítelen nőalak, jobbjában balra fordult, kiöltött villásnyelvű, tekergődző fekete kígyót tart, balját csípőjén nyugtatja. A pajzsot alul két keresztbe tett szárú, egy-egy makkal megrakott tölgyfaág keretezi, felül rovátkolt, ezüst falkorona díszíti.

Csokonyavisonta község
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio

A lebegő kettős kereszt a település életében birtokosként egykor meghatározó szerepet játszó Széchényi család címeréből való. A vadászfegyver és a kard egyrészt az 1848-as honvédtiszt, majd világhírű természettudós Xantus Jánosra, másrészt az ismert vadász Széchényi Gézára utal. A kék hullámból kiemelkedő nőalak a csokonyavisontai fürdő gyógyhatását, mintegy a "gyógyfürdők királynéját" szimbolizálja. A tölgyfaágak a természetes környezetet jelzik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei