Csólyospálos község címere

Csólyospálos címere hasítással és ékkel három mezőre tagolt, kerek talpú pajzs.

  • A jobb oldali aranymezőben lebegő helyzetben, hegyével lefelé álló, élével jobbra néző, fehér színű ekevas.
  • A bal oldali kék mezőben szembenéző, egytornyú, fehér templom lebegő helyzetben.
  • Az ék piros mezejében kezet fogó kézfejek fehér színben.

A címerpajzson ezüstszínű kun sisak helyezkedik el. Sisaktakaró jobbról kék-ezüst, balról piros-arany. A pajzs alatt ezüstszalagon CSÓLYOSPÁLOS felirat.

Csólyospálos község
Kép: WeszyPanoramio

A címer jobb oldali aranymezőjében lévő ekevas a település mezőgazdasági jellegére utal, hasonlóan az aranyszínhez, mely az érett búzakalászra emlékeztet. A bal oldali kék mezőben lévő templom a két puszta lakosságának katolikus hitét és összetartozását jelképezi.

Az ék piros mezejében szereplő kézfogás az 1923-ban megalakult gazdakör pecsétjének ábrája, amely szintén a két puszta lakosságának együvé tartozását jelzi. Az ék piros színe az első, és a második világháborúban hősi halált halt csólyospálosi lakosok emlékét idézi.

A címerpajzson lévő ezüstszínű kun sisak a település kun jellegére utal. A sisak a csólyos pusztán 1905-ben végzett ásatások során előkerül kun sírlelet legszebb darabja. A puszta neve "Csólyos" is kun eredetű szóból származik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei