Csongrád város címere

Csongrád címere álló, csücskös talpú pajzs. Kék mezejében lebegő vörös szívből három ágra bomló rózsatő növekszik, minden ágán levelekkel (2-3-2) és nyíló virággal. A három rózsa közül egy jobbra hajlik el, egy balra, a középső a cölöp helyén virul, s ezen egy jobbra forduló, jobbra néző ezüstgalamb (gerle) áll. A pajzs felső élén arany falkorona helyezkedik el ötormú védőpárkányzattal. A vörös-arany foszlányok mindkét oldalon növényi ornamenseket (akantusz leveleket) mintáznak.

Csongrád város
Kép: Pixelfoto.hu Kiss LászlóPanoramio
  • A kék mező a város folyóit idézi, utal ősi rév voltára, a hajdani halászatra, pákászatra, a népi iparra (nád- és sásfelhasználás).
  • A szív a belőle fakadó rózsákkal nagyon régi jelkép, néphagyományainkban (sőt korai nyelvemlékeinkben is) gyakorta megjelenik t a szeretet, a szerelem, az összetartozás, a másokért aggódók és áldozatot vállalók szimbólumaként.
  • A viruló rózsatő kifejezi egyrészt a település folyamatos lakottságát a neolitikumtól napjainkig, másrészt azt, hogy bármilyen pusztulás is érte a települést, mindig újjáéledt, de jelképezi az Istenért, a hazáért, a királyért magát feláldozó népet is. A hét rózsalevél emléket állít a honfoglaló ősöknek, közöttük Ond vezérnek is, akinek a fia, Ete, sok szlávot összegyűjtve itt - Anonymus szerint - "igen erős földvárat építtetett, melyet a szlávok a maguk nyelvén Csongrádnak, azaz fekete várnak neveztek".
  • A galamb a család, a tágabb közösség és a belőle fakadó bőség jelképe is, s mert a pajzs eleje felé tekint -, a jövőben való bizakodást is fémjelezheti. Noé galambja - a biblikus hagyomány szerint - a megbékélés, a béke iránti hajlandóság és a tisztességes emberek eggyé tartozásának példája.
  • Az ötormú falkorona kifejezi, hogy Szent István várat és vármegyeszékhelyt hozott itt létre, amely a tatárjárásig fennállt, majd a település a szegedi vár birtokaként szerepelt, később nagybirtokosok kezére került.
  • A vörös foszlányok egyrészt a néphagyományok ápolását vetítik elénk (amit a címerkép is érzékeltet), másrészt a jó minőségű csongrádi vörösbor nemes "cégérei", utalnak a borünnepekre, a Szent Vince a "vincellerek védőszentje" kultuszára is.
  • Az aranyfoszlányok a gazdag termőföldet, a szorgos munkálkodást idézik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei