Csököly község címere

Csököly címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs. Kék mezejében zöld talajon álló, jobbra fordult, arannyal kantározott ezüstmén, aranyszegélyű vörös nyeregtakaróval. Hátán Szent Márton ül természetes színében, ezüstpáncélban, aranyszőke fején ezüstprémes vörös süveggel. Fejét arany dicsfény övezi. Vállán vörös palást, melyet elöl aranyboglár fog össze. Aranymarkolatú és védvasú, ezüstpengéjű kardjával, a baljával felemelt és kitárt palástját szeli.

Sisak: szembefordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával. Sisakdísz: két kihajló arany búzakalász között zöld száron három vörös szamóca. Takarók: mindkét oldalon kék-arany. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével nagybetűs CSÖKÖLY felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Csököly község
Kép: Bognár GyulaPanoramio

A címerkép megfogalmazásához a szfragisztikai (pecséttani) hagyományok és Csököly település jellemzői adtak támpontot. A címerterv a régi pecséteken is látható, klasszikus címerformát követi, vagyis a pajzsot a külső díszekkel, a sisakkal, takarókkal és sisakdísszel. A régi címerkép sisakdíszéből meghagyott két kalász között szerepel az itteni jellegzetes szamócatermesztésre utaló gyümölcs.

A pajzsban a címerterv Csököly védőszentjét, Szent Mártont ábrázolja az ikonográfiai hagyományoknak megfelelően, amint köpenyét kardjával kettészeli, hogy azt odaadhassa majd a koldusnak. A hagyományosan ifjú lovagként ábrázolt szent a hagyományok szerint Szombathelyen született, ezért kultusza igen elterjedt hazánkban, és a címerbeli kép jelenete rajta keresztül az egyháznak, a cselekvő felebaráti szeretetnek, a gondoskodásnak, valamint az irgalmasság cselekedeteinek a szimbólumává vált. A védőszent megjelenítésén túl tehát a gondoskodó, odafigyelő önkormányzatot és az egymást segítő, összetartó lakosságot egyaránt jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei