Csurgó város címere

Csurgó város címere kerek talpú pajzs, melynek kék mezejében zöld halmok előtti vízben jobbra fordult daru áll bal lábán, míg jobb lábával edényt tart, melyből víz ömlik. A zöld halmok között kétszintes toronyszobával ellátott aranyépület áll. A pajzson lévő jobbra fordult csőrsisakból jobbra fordult, fejét enyhén megemelő ezüstdaru nő ki. A takaró jobbról kék-arany, balról zöld-arany.

Csurgó város
Kép: szellkarolyPanoramio

Csurgó város címere félköríves, ún. címerpajzsban helyezkedik el, beszélő címer.

  • A címerben levő zöld szín nagysága, domborzati rajza utal a település földrajzi adottságaira, a zöld területek nagyságára, az évszázados fákra, Csurgó hajdani mezővárosi jellegére.
  • Az edényből kiömlő, folyamatosan csorgó víz allegorizál Csurgó nevével, és jelzi az egészséges ivóvíz, a patak jelenlétét a településen, egyben a kontinuitást, a múlt hagyományainak továbbépítését, a fejlődést is szimbolizálja.
  • A vízben álló daru az okos vigyázás jelképezője.
  • A zöld mezőbe komponált épület a gimnázium alapításkori, stilizált épülete, óarany színben, amely a daruval, Festetics kedvenc madarával együtt azokra a településtörténeti hagyományokra, emlékekre utal, amelyeket a diákvárosi múlt, Csokonai, Nagyváthy neve fémjelez.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei