Dabas város címere

Dabas címere dombor pajzs, melynek zöld mezejében ezüst szarvasbangó. A kék pajzsfőben ezüst, földszintes, klasszicista épület, a Halász-kúria homlokzati képe.

Dabas város
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio

Dabas címerének egyik szimbólumát a kisnemesi építkezés legjobb példájaként ismert klasszicista kúria adta. Az 1825-ben épült Halász-kúria a helyi nemesi család lakhelye volt. Képe Dabas történelmi múltjára, hagyományaira utal. A szabadon álló, emelt földszinttel, két oldalt íves kocsifelhajtós épület utcai homlokzata szinte a kastélyok nagyvonalúságát mutatja.

A másik szimbólumot egy ritka szépségű virág, a szarvas bangó (a száraz, meleg, napos pusztafüves lejtőkön telepszik meg, a síkságon a homoki rétek és a mocsárrétek érintkezési zónájában él, szigorúan védett növény) stilizált rajza adja. A szarvasbangó a dabasi vidék ritka, féltett virága. Magyarországon másutt alig fordul elő.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei