Darnózseli község címere

Darnózseli címere tárcsa alakú pajzs. A pajzs felületén enyhén ívelt. Alapszíne kék és vörös.

  • A felső részt az alsó résztől vízszintes osztás (vágás) 1:1 arányban felezi el. Az első részen Zseli község 1851. évi adománylevelén található címerpecsét lenyomatában szereplő szablyát tartó, jobbra néző (heraldikai bal irányba), nyelvét öltő oroszlán, lebegő címeralak szerepel. A szablyás oroszlán színe arany, az oroszlán nyelve vörös.
  • Az alsó rész egyes halmon, leveles búzakalász a címer középvonalában, a levél alatt balról (heraldikai jobb) egy lebegő ekevas, jobbról (heraldikai bal) egy lebegő csoroszlya van. A búzakalász színe az oroszlán színével megegyező arany, az ekevas és a csoroszlya színe ezüst, a halom fűzöld. A háttér vörös. Feliratként alul félkörívesen Darnózseli szerepel.
Darnózseli község
Kép: nagy f.Panoramio

1851-ben a magyaróvári piarista gimnázium fenntartása céljára Magyaróváron alapítványt hoztak létre. Zseli község befizetését igazoló oklevélen találkozhatunk a valamikori kisközség címerével. Pecsétje ovális, felirata megszakított. A pecsét ábrája egy ágaskodó, kinyújtott nyelvű, jobbra néző, jobb mellső mancsában kardot tartó oroszlán. A mai címer mindkét jogelőd település címerelemeit ötvözi, jelzi a falu mezőgazdasági jellegét,a Hédervári kegyúrhoz való tartozást, a háttér-színek pedig Pozsony- és Moson-megyéhez való történelmi kötődést jelzik és dokumentálják.

Darnózseli mai címerének grafikai készítője: Dömötör Tibor.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei