Darvas község címere

Darvas község címere pajzs alakú fekete szegéllyel, a pajzs mező alapszíne vörös. A pajzsmező alsó részében nemzetiszínű szalaggal összekötött két sötétzöld színű babérágon álló, jobbra forduló ezüstszínű daru, mely felemelt jobb lábában egy aranykövet tart.

Darvas község
Kép: KisJóskaPanoramio

Darvas határa hajdan nagy részben mocsárból állt, s mint ilyen, vízimadarak tanyája volt. Vizes helyet szeret a daru is, s így bátran hihetjük a hagyomány után, hogy a határ azon részében, ahol a helységet telepítették, a Sárrét említett madarainak volt kedvenc tartózkodási helyük, melyet a lakosság daruállásnak, majd rövidítve Darvasnak nevezett.

Darvason egykor Daru család is létezett, s így nem volna lehetetlen, hogy a helység e család nevétől kölcsönözte nevét, azonban ez nagyon kétes, mert semmi adatunk nincs rá, hogy e család itt valaha jelentékeny birtokos lett volna.

Írásos bizonyítékok vannak, amely szerint 1396-ban e község már létezett, mint Csáky vagyon. A hagyomány szerint 1732. évi összeírásban Baranyi Miklós tulajdonában volt. 1851-ben Fényes Elek magyar-oláh faluként említi meg, statisztikai művében. A darvasi pecsét körirata " Darvas pecsétje 1855", - a címer rajta egy daru.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei