Alsópáhok község címere

Alsópáhok község címerpajzsa vörössel és kékkel negyedelt tárcsapajzs.

  • 1. vörös mezejében, zöld talapzaton Alsópáhok templomának ezüst homlokzati képe.
  • 2. kék mezejében arany borosüveg, jobb oldalán félbevágott, a vágás vonalán arannyal, külsején ezüsttel borított kenyér.
  • 3. kék mezejében balról arany, kifeszített állatbőr, mellette a bőr kikészítéséhez használt arany kétfogantyús vonókés.
  • 4. vörös mezejében balról ezüstcsoroszlya, jobbról ezüst ekevas látható.

Az álló pajzs felső peremének közepén helyezkedik el a szembenéző pántos sisak, három toll sisakdísszel a tetején. A sisak és a középső tolldísz arany, a sisakot díszítő pántok és a sisakdíszt a sisakhoz erősítő csavar kék, a két szélső toll sisakdísz vörös. A pajzsot a sisaktól jobbra arany-kék, balra ezüst-vörös palást veszi körül. A pajzs alatt lebegő aranyszalagon, fekete betűkkel "ALSÓPÁHOK" felirat szerepel.

Alsópáhok község
Kép: Bozor MagdiPanoramio
  • A pajzs 1. vörös mezejében lévő templom a község római katolikus vallásosságára utal. A többi mező a község életében meghatározó tevékenységeket szimbolizálja.
  • A pajzs 2. kék mezejében lévő bor és kenyér a vendéglátásra utal. Az elmúlt 20 évben a település életében egyre jelentősebb szerepre tesz szert a vendéglátás, az idegenforgalom.
  • A pajzs 3. vörös mezejében lévő állatbőr és a vonókés a település lakóinak eredeti foglalkozására utal. Az itt élők ugyanis tímársággal, cserzővargasággal foglalkoztak. E mesterséghez tartozik a bőrnek vízben való kallózása, ványolása. Ez a bőr ütögetésével, verdesésével történik, tehát olyanféle művelet, amelyet joggal nevezhetünk el a páhol igével (páhol = bottal, doronggal, darab fával ver valakit vagy valamit). A hévízi tó elfolyó vizében végezték ezt a tevékenységet. Így a "páh" helynév a páhol igének páh alapszavából származik.
  • A pajzs 4. kék mezejében található csoroszlya és ekevas azt szimbolizálja, hogy a község életében a továbbiakban a mezőgazdaság volt a meghatározó, de átvitt értelemben az itt élők munkaszeretetét is jelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei