Derekegyház község címere

Derekegyház címere álló, ovális pajzs, a pajzs belső mezejét pajzstalpnál ezüst hullámpólya egyszer vágja. A pólya fölötti rész kék mezejében egyfejű, heraldikai tekintetben jobbra néző, kiterjesztett szárnyú aranysas áll. A pajzstalp zöld mezejében ezüstszínű, egymásra szerkesztett WM monogram lebeg. A pajzs felső szélére ezüstgyöngyökből formált kilencágú, aranyabroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok heraldikai nézetben: jobbról arany és kék, balról ezüst és vörös.

Derekegyház község
Kép: NagyZsoltImrePanoramio

A település és a Károlyi família szoros kapcsolatára tükrözi a címer formájának, színeinek, képeinek és díszítő elemeinek megválasztása. A kiindulási alapot a Károlyi család 1712-ben nyert egyesített grófi címere, valamint a község által 1874-től használt hivatalos pecsétnyomó ábrája adta.

A község korabeli pecsétnyomóján egy ovális alakú pajzsban kiterjesztett szárnyú egyfejű sas látható, a pajzs felső szélén 9 ágú (gyöngyös) grófi rangkoronával. A sast és a koronát a Károlyiak egyesített grófi címeréből vette át a község, kifejezve ezzel a grófi családhoz való tartozását. A színek szintén a hagyományt, valamint a heraldika szabályait őrzik. A Károlyi család címerében a széttárt szárnyú, fekete színű sast ezüstmezőben ábrázolták, ezért a pajzs alapszínéül az ezüstöt választotta a település, megtartva a sas fekete színét is.

A pajzs díszítésére szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös. A pajzstalp zöld, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzsra helyezett korona abroncsa arany, a gyöngyökből képzett kilenc ága ezüst. A díszítésül szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei