Devecser város címere

Devecser címere álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melyet a pajzsköldökön átfutó hullámos ezüstszalag oszt két mezőre.

  • A felső, kék mezőben tárt kapujú, tornyos, arany várkastély lebeg, a jobb pajzsfőben (16 sugarú) arany napkorong, a balban ezüst, telő hold látható.
  • A szalag alatt, zöld mezőben arany búzakalász és arany tölgylevél által közrefogottan aranyos levelű arany szőlőfürt lebeg. A pajzs kerete arany.
Devecser város
Kép: Thomas ThrumPanoramio

A címerben található ábrák, attribútumok értelmezése: a pajzs alakja a hajdani mezőváros címerét idézi. A felső kék az idők végtelenjét, az ezüst, hullámos szalag a települést átszelő Torna-patakot, az alsó zöld a legjellemzőbb emberi tevékenységet, a mezőgazdálkodást fejezi ki. A nap és a hold motívumok a régi címerből megőrzött jelképek: a nap a mindig megújuló életet, a jövőbe vetett hitet, a hold a múló időt jelképezi.

Az Esterházy-várkastély aranyszínű rajza a történelmi múlt jelképe, és a település fejlődését meghatározó család emlékét őrzi. A kitárt kapu az itt élő emberek nyíltságát, vendégszeretetét fejezi ki. A zöld mezőben lévő motívumok a világhíres Somló-hegy bortermelésére (szőlő), a Kisalföld felé nyitott táj gabonatermelésére (búzakalász) és a Bakony közelsége miatt fejlett erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra (tölgyfalevél) utalnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei