Diósberény község címere

Diósberény címere álló, háromszögű, aranyszegélyű pajzs. Kék mezejében alul zöld hármas halom, benne lebegő, szárán összefogott három arany búzakalásszal. A középső, magasabb halmon stilizált, terebélyes lombú ezüstdiófa áll. A fa lombja és a hármas halom között lebegő, felfelé fordított, félig felajzott aranyíj vörös nyílvesszővel. A nyílvessző a középső dombon áll. A pajzsot két oldalról szárán alul összefogott 1-1 zöld pálmaág övezi. A pajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű aranyszalagon feketével nagybetűs DIÓSBERÉNY felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

Diósberény község
Kép: Banda73Panoramio

A berényeket a címerben a vörös nyílvessző szimbolizálja. A településnév tehát képileg jelentkezik a pajzson a nyílvessző és diófalevél együttesével. A ma is érvényes régi pecsétmotívumok alkalmazásával a történelmi hagyományok élnek tovább a címerben.

A mezőgazdasági jelképek között már a régiek is három búzakalászt ábrázoltak. Nem véletlenül, hiszen a hármas az egyik legfontosabb szakrális szám. A hármas szám megjelenése a címerpajzsokon a vallást képviseli tehát. A három azt szimbolizálja, hogy Ég és Föld találkozása létrehozta az Embert, s ezzel teljessé lett az isteni megnyilvánulás. A három ezért a totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, a világmindenség rendjét, a Világ hármas osztottságát jelképezi. Az emberi élet is ehhez a számhoz kapcsolódik: két emberből lesz a harmadik, ki fölébe nő a másik kettőnek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei