Domaszék község címere

Domaszék címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz tárcsapajzs, vörös mezejében diagonális ívek kékkel gallérozzák, peremén keskeny ezüstráma keretezi.

  • A jobb felső, vörös mezőben zöld ágon aranybarack függ, felette két szőlőlevél (egyik részben takarásban) zölddel.
  • A bal felső mezőben sípjaival lefelé mutató, aranyos szerelékű fekete kecskeduda lebeg.
  • A gallér kék mezejében a község temploma stilizált, szembe néző képe jelenik meg, a torony felső harmadában aranykereszttel, három keresztgerendáján egy-egy aranyló haranggal.

A pajzson ötágú (három levél között két bimbó), nyitott, aranykorona helyezkedik el. Abroncsán rubin, smaragd, zafír, smaragd, rubin a leveleken zafír, rubin, zafír a bimbókon fekete ékkövek díszlenek. A szőlőleveleket mintázó foszlányok jobbról és balról közrefogják a pajzsot.

Domaszék község
Kép: Bozor MagdiPanoramio

Domaszék Csongrád megyében, Szeged vonzáskörzetében települt község. Bár a község területe a nagy régiségbe visszanyúló történettel rendelkezik (honfoglaló leletek kerültek elő földjéből), s nevét valószínűleg már a XVI. században nyerte valamelyik itt bérlő, legeltető tőzsér családtól, valójában csak a XVIII. század végén megindult homoki szőlő, majd később a gyümölcs (elsősorban barack) telepítésével lendült fel, s csak 1902-ben vált önálló községgé. Ezt szimbolizálják a címerbe felvett barack és szőlőlevelek.

A falu kulturális életében, ünnepein és hétköznapjaiban is jelentős szerepet játszott a duda. A virtuóz módon játszó helyi kecskedudásokat vidék szerte ismerték, s gyakran egészen távoli községekbe is elhívták őket a mulatságok hangulatának emelésére. Ezért került ez a jellegzetes hangszer a címerképek sorába.

A település büszkesége a közelmúltban (1988-ban) felépült modern vonalú temploma, amely mind impozáns megjelenésével, mind igényes belső építészeti megoldásaival kiemelkedő látványt nyújt. Stilizált képe ezért fogalmazódott meg a címeren.

A korona a község autonómiáját, önkormányzatiságát jelképezi, ékkövei pedig a lakosság szorgalmát, leleményességét és lelkes lokálpatriotizmusát fejezi ki. A foszlányként megjelenő szőlőlevelek ismét csak a jeles homoki borkultúrának állítanak emléket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei