Dombiratos község címere

Dombiratos címere csúcsán álló kék alapú pajzs, benne három zöld színű domb. A középső dombban három arany(barna) dohánylevél van. A két hátsó dombon egy harangtorony áll. Színe barna, benne arany (sárga) színű harang. A pajzs tetején egy arany (sárga) színű nyitott korona, középső ágán egy kereszttel. A pajzs két oldalán futó foszlány, amely egy-egy ciroknövényt fon körbe. A pajzs alján lévő arany (sárga) szalagban "DOMBIRATOS" felirat, amely alulról keretként zárja a címert.

Dombiratos község
Kép: Páli JózsefnéPanoramio
  • A címerben lévő három zöld színű domb utal a község határában lévő kunhalmokra, másrészt Dombiratos "Domb" előtagjára.
  • A falu a térség egyik legjobb minőségű, legtöbb dohányát termelte e század közepéig. Erre utal a címerben a három dohánylevél.
  • A harangtorony és a harang a falu nevének második tagjára utal. Az "iratos" szó jelentése: cifra, szép, míves. A feljegyzések szerint a faluban állt egy templom vagy harangtorony, amely "mívesen, iratosan" volt kifestve. Erről kapta az "iratos" nevet.
  • A település a múlt század közepéig koronabirtok volt. Erre utal a címerpajzs tetején elhelyezett nyitott korona.
  • A falu mezőgazdasági jellegét jelzi a pajzs két oldalán futó foszlány, amely egy-egy ciroknövényt fon körbe. A ciroktermesztés is a község jellemzője.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei