Dombrád város címere

Dombrád címere álló, csücskös talpú, hasítással osztott pajzs.

  • Jobb oldali aranymezejének hullámos tagolású kék udvara felett, jobb haránt irányban (felülnézeti) vörös rák lebeg.
  • A bal oldali kék mező ívekkel tagolt zöld udvarán aranyszarvas ugrik balra.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, természetes színű, szegecselt, kereszt alakú lélegzőnyílással ellátott csöbörsisak található, rajta rubinokkal és zafírokkal ékesített ötágú (három levél, két gyöngy), leveles aranykorona van. A foszlányok: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Dombrád város
Kép: gezu1010Panoramio
  • A rák és a hullámokkal tagolt kék mező a hajdani eleven vízi világra, halászatra, pákászatra, rákászatra is utalhat.
  • Az aranyszarvas a magyarság eredetmondáját idézheti.
  • A zöld halmok a település nevét szemléltetik.
  • A helység ősiségére egyrészt a pajzsalak enyhén (honfoglaló tarsolylemezekre emlékeztetően) ívelt vonalai, másrészt a korai sisakforma (csöbörsisak) hívják fel a figyelmet. A sisak kereszt alakú légzőnyílása stilizált, így a helyi hitéletet is fémjelezheti. Maga a sisak az ezer esztendő helybéli hősi halottai előtti tisztelgést is kifejezi, a korona pedig a (modern tartalommal) az önkormányzati autonómiát szimbolizálhatja.
  • A szalagon az aranymezők a patinás múltat, a szilárd jelent és a reményteljes jövőt jelenítik meg, a szalag két "zászlóeleme" pedig az Árpád-kortól - vörössel és ezüsttel vágott mezők -, napjainkig (tricolor) eltelt ezredévet mutatják, a névbeírás és az évszám a településnek az írásos forrásokban való első megjelenését adják tudtul.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei