Dorogháza község címere

Dorogháza címere háromszögű, kékkel és zölddel vágott pajzs, közepén, mindkét mezőben elhelyezett jobbra néző arany griffmadár lebeg. Karmai feketék, teste pirossal kontúrozott. Körülötte 7 darab aranylombos, ötkarélyos, fekete törzsű fa lebeg, a pajzs felett pedig háromlombos kék és piros ékköves nyitott korona. Alatta lebegő szalagba írt DOROGHÁZA felirat.

Dorogháza község
Kép: szilágyi róbertPanoramio

A címeren és a zászlón szereplő griffmadár Dorogháza területén XIII. században élt Baksa család címere volt. Egyesek tőlük eredeztetik a Bakosokat. A község ezzel egy ősrégi dorogházi címert elevenít fel. A griffmadarat körülvevő hét fa jelképezi, hogy Dorogháza lakosai hétszilvafás nemesek voltak.

A község címere és zászlaja Dorogháza ősi eredetére utal. De címerünknek más szimbolikus jelentése is van. A 7 fa jelképezi a falut körülvevő erdőséget, a griffmadár pedig a természet erőit, melyekkel a község dolgos népe a századok folyamán küzdött a fennmaradásért. A vallásos emberek számára a 7 fa jelképezi a 7 szentséget, melyek segítségével a hívő lélek legyőzi a sárkányt, így elnyeri az örök élet koronáját.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei