Alsószenterzsébet község címere

Alsószenterzsébet címere háromszögű pajzs, ezüstmezejében zöld gallérozás. A zöld mezőben három, nyitott, leveles, zöld és vörös ékkövekkel díszített aranykorona lebeg, mégpedig egy a pajzsfő közepén, egy a pajzsderék elején, és egy a pajzsderék hátsó részén. Az ezüstmezőben két természetes kockásliliom. A címerpajzs felett lebegő ezüstszalagra fekete betűkkel, ALSÓSZENTERZSÉBET felirat van írva.

Alsószenterzsébet község
Kép: Horogszegi TamásPanoramio

A pajzs zöld mezejében három aranyló korona, a királyi családból származó Árpádházi Szent Erzsébetet jeleníti meg, kitől a község a nevét vette. A pajzs alsó ezüstmezejére helyezett kockásliliomok a település értékes természeti környezetére, természeti értékeire utalnak.

A koronák jelképezésére több magyarázat is fellelhető. Jelképezi Szent Erzsébet három uralkodói rangját: Árpádházi származását, Hermann türingiai tartományi gróf Lajos fiának feleségévé való válását. A harmadik korona az a marburgi korona, melyet Frigyes császár helyezett holtestére, amikor azt áthelyezték a tiszteletére épített Szent Erzsébet templomba. A hagyomány szerint Szent Erzsébet társnőit azzal biztatta, hogy jutalmuk lesz „az élet koronája”, amely a „megbecsülés, a megdicsőülés és a mennyei boldogság”. E szerint a magyarázat szerint a három korona: a becsület, a dicsőség és a boldogság lenne. A harmadik magyarázat szerint Szent Erzsébetet hajadonként, hitvesként és özvegyként tanúsított szent életmódjáért illetné a három korona.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei