Dömös község címere

Dömös címere pajzs alakú, benne kisebb pajzs 4 vörös 4 ezüstcsíkkal, felette aranyszínű korona. Mind a két motívum arra utal, hogy Dömös az államalapítás és az Árpád-házi királyok idején jelentős szerepet játszott. A háttér felül zöld, amely a községet körülvevő hegyeket, alul kék, mely a Dunát jelképezi. A két színfoltot ezüst hullámcsík választja el. A címer díszesebb változatánál a „DÖMÖS” felirat egy vörös szalagcsíkba kerül, és felette a prépostság oszlopfőjének rajza szerepel ezüstszínben.

Dömös község
Kép: lecfalviPanoramio

Dömös címerének elkészítését és használatát a falu első írásos említésének kilencszázadik évfordulóján, 1979-ben határozta el a község. Azon az Árpádok hétsávos ősi címerrésze tűnik fel a lágyan fodrozó kék Dunában. Minthogy Dömös az első Árpád-házi fejedelmek és királyok birtokrésze volt, nagyobb ünnepeken árpádsávos zászlókkal lobogózzák fel a községet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei