Drávaszerdahely község címere

Drávaszerdahely címere tárcsapajzs, szélei fekete vonallal kiemeltek. A címerpajzs alatt, a pajzs alsó, csücskös részén áthaladva lobogó, aranyszínű címerszalag, benne a következő szöveg: 11 DRÁVASZERDAHELY 77. Vagyis a címerszalag középső részén a település neve, két szélén, egymástól elválasztva az évszám, amikor a falu nevét először említette írott forrás. A tárcsapajzs tetején aranyszínű korona, benne két kör alakú, egy téglalap alakú, sarkain lekerekített piros színű, valamint két négyszög alakú, zöld színű drágakő.

Korona jelzi, hogy a település királyi falu, már az Árpád-házi királyok uralkodása idején létezett. A tárcsapajzs sárga színű, benne alsó részén a kék színű folyó, amely a közeli Drávát, a falu nevének előtagját jellépezi. Feljebb, jobb oldalon a heraldikában stilizált, csúcsával felfelé állított ekevas, balra a szintén stilizált és csúcsával felfelé állított csoroszlya. Mindkettő szimbolizálja a mezőgazdaságot, a földművelést, amellyel az itt élők foglalkoztak. A stilizált eke és csoroszlya között középen barna színű föld, amit a helyiek megműveltek.

A föld közepén fehér színű református templom fekete ablakokkal, amelynek léte évszázadok óta uralja a település képét. A templom csúcsától jobbra piros színű kontúrokkal díszrózsa, amely látható Drávaszerdahely első címerpecsétjében is. A templom csúcsától balra háromágú, szárain alul összekötött, sárga, megérett gabonakéve, amely jelenti egyben a földművelés helyi fontosságát és a kenyeret, az életet, amiért az itt élt emberek dolgoztak. A tárcsapajzs felső részén világossárga, ragyogó nap, amely érleli a gabonát, élteti a virágot, szimbolizálja a jövőt, a reménységet.

Drávaszerdahely község
Kép: nemeth.veronkaPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei