Drávasztára község címere

Drávasztára címere a tárcsapajzs modernizált változata. A pajzs alatt, annak csücskébe érve, fekete kontúrral kiemelt, aranyszínű lobogó címerszalag látható, benne fekete nagy betűkkel a település neve DRÁVASZTÁRA. A címerszalag lobogó bal és jobb oldalán 1322 évszám szerepel, ekkor említették először az írott források. A pajzs felett középen balra és jobbra induló, a pajzs alsó harmadáig érő, fekete kontúrokkal kiemelt címertakaró látható, amelynek jobb oldala aranyszínű, bal oldala piros. A címertakaró közepén aranyszínű, ötágú királyi korona van, rajta öt drágakő, amelyek közül három piros, kettő pedig zöld.

A korona utal arra, hogy Sztára Árpád-kori település. A pajzs egésze aranyszínű. A pajzstalpon kékszínű hullámpólya van, ami a Drávára utal. Közvetlenül felette barna földnyelv, jelképezve a településre, a múltban jellemző, vízzel körülvett földnyelveket. A földnyelven barna törzsű, zöld levelű tölgyfa áll, amely szintén jellemző volt Sztárára.

  • A tölgyfa felett balra, három sárga összekötött búzakalász lebeg, jelképezve, hogy itt fontos volt a búzatermelés. A búza jelenti a címertanban a reménységet, a jövőt, az új kenyeret is.
  • A tölgyfa felett jobbra zöld levelű, lila virágú erdei növény látható, amely szintén jellemző volt Drávasztárára.
  • A pajzs felső részének közepén sárga nap ragyog, amely érleli a búzát, életet ad a növényeknek, a tölgyfának, az erdei virágnak is, jelképezve a jövőt, az életet.
  • A tölgyfa mellett jobbra a címertanban stilizált eke látható, ami mutatja, hogy az itt élők jelentős része földműveléssel kereste kenyerét.
  • A tölgyfától balra piros-fehér-zöld téglalap lebeg, utalva az itt élők magyarságára, felette piros-fehér kockás négyzet, utalva az itt jelentős számban élő horvát nemzetiségre.
Drávasztára község
Kép: SzileraPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei