Drávatamási község címere

Drávatamási címere kerek aljú címerpajzs, színe kék, mely szín egyrészt a tisztaságot, a távlatokat, a szabadságot jelképezi, másrészt megjeleníti a Drávát. A címerben kiterjesztett szárnyaival fészkét védő fehér pelikán látható, három éhes fiókáját saját mellén szakított sebből vérével táplálja. A pelikán szárnyai által bezárt felső középső mezőben (a pelikán feje felett) aranyszínű horgony jelképezi (a leendő hajókikötőt és az idegenforgalmat) Drávatamási Drávához kötődő sorsát.

Drávatamási község
Kép: GyalókaiPanoramio

Drávatamási címerének alapjául a községet az 1700-as évek közepétől 1945-ig birtokoló Tassy család címere szolgált. Ez az ősi családi címer ma is látható a drávatamási temető Tassy kriptájában. Ezt a jelképet egyrészt hagyománytiszteletből, másrészt a jelkép gondolati tartalmával való azonosulás miatt választotta a település, mert a fiókáit saját vérével tápláló pelikán számukra a hazaszeretetet, az otthon áldozatos védelmét, gondozását jelképezi.A címert Radics József darányi rajztanár tervezte; a megyeháza címertermébe készült címermásolatnak Varga Deák József nagybajomi címergrafikus az alkotója.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei