Dunavecse város címere

Dunavecse címerében a címerpajzs jól elválasztottan két mezőre oszlik. A felső mező nagyobb és kék színű, az alsó ezüstszínű, sávozott. A két mező hosszanti tengelyére szimmetrikusan helyezkedik el egy ovális fehér címerrész, melynek méretelosztása megegyezik a mezők nagyságának arányával, vagyis nagyobb része a kék mezőben van.

A pajzs tetején könyökben behajlított páncélos jobb kar, ökölbe szorított kézzel. A címerpajzs kék színű (égre utaló) mezejében található az ezüstszínű hold és aranyszínű nap, melyek emberi arcvonásokkal vannak felruházva. Ugyanezen mezőben helyezkedik el szimmetrikusan két aranyló szőlőfürt és a római korra utaló sáncmotívum. A címerpajzs felső felét zöld színű lombmotívum öleli körbe, míg alul nemzetiszínű szalag zárja egységbe a címert.

Dunavecse város
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio
  • Az alsó, ezüstmező a Dunát jelképezi, mely az itt élő emberek megélhetését biztosította valamikor, és ma is fontos szerepet tölt be a település életében.
  • Az ovális, felső pajzsrészben található a mezőgazdaságból való megélhetésre utaló búzakalászcsokor és két ezüstcsillag.
  • A fegyvertelen kéz azt jelképezi, hogy a település nem kíván harcolni, de ha kell, megvan az ereje megvédeni magát.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei