Alsótelekes község címere

Alsótelekes község címere álló, csücskös talpú, kék színű katonai pajzs, amelyet aranykereszt oszt négy mezőre. Az első és negyedik mezőben éllel kifelé, heggyel lefelé fordított ezüst ekevas és -csoroszlya, a második és harmadik mezőben pedig ezüsték és -kalapács lebeg. A pajzs fölött kék-ezüst tekercs helyezkedik el, amelyen növekvő aranysárkány az oromdísz. A pajzstartó mindkét oldalon egy-egy zöld tölgyfaág aranymakkokkal. A pajzs alatt szalag lebeg ALSÓTELEKES felirattal.

Alsótelekes község
Kép: Béla NyiriPanoramio

A címerképek közül az ekevas és csoroszlya a régi községi jelképre és ezáltal az önkormányzatra, annak régi voltára utal, míg az ék és a kalapács a bányászat szerepére a település életében. A kereszt és az oromdísz a középkori egyházra és annak védőszentjére, Szent Györgyre emlékeztet, míg a pajzstartó a természeti környezetre és annak értékeire hívja fel a figyelmet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei