Egyházasharaszti község címere

Egyházasharaszti címere álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejét aranyága sáv osztja három részre (scudo di pergola aurea diviso).

  • A pajzsfő kék mezejében enyhén jobbra forduló ezüst farkasfej (Canis Lupus) lebeg, a farkas fogai között balra forduló ragadozóhalat (süllő = Lucioperea Sandra) tart.
  • A pajzs jobb oldalának zöld udvarán balról jobbra lépcsőzötten három középkori, vörös fedelű, gyámfejes és toronysisakos ezüsttemplom áll, az alsón és felsőn arany betlehemi csillag, a középsőn aranykereszt.
  • A bal oldali kék mező zöld udvarán zöld lombozatú, robusztus mocsári tölgy (Quercus Robur) áll, természetes színű kérgébe balról három ezüsttollazatú, vörös nyílvessző fúródik.

A hullámos pajzsélen szembenéző, aranyszegecsekkel és zárt aranyrostéllyal díszített, természetes színű sisak nyugszik, rajta háromlevelű és két gyönggyel ékített, abroncsán és a leveleken rubinkövekkel dekorált aranykorona van. A foszlányok mindkét oldalon aranybélésűek és zöld színűek.

Egyházasharaszti község
Kép: SeregedePanoramio

A címer emlékeztet arra, hogy már 1294-ből adatolhatóan fontos hadiút (magna via) haladt át a területén, amely mellett három falu helyezkedett el: a már ekkor is egyházzal rendelkező Haraszti, valamint Süllöd és a "vezérfarkast" jelentő Baski (1318). E két (mára már csak határrész) nevekben szereplő, de a mostani településbe genetikusan beépült településre emlékeztet a címerfő képe a süllővel és a farkassal, a "nagy útra" az aranyágas, az egyházak hármassága az idők folyamán történt összeolvadásra, a tölgy a hajdani vízjárta, "harasztos" vidékre, a törzsébe csapódó nyílvesszők pedig az egykori kisnemesi birtoklásra, illetve a vérzivataros évezredben túlélt kemény megpróbáltatásokra utalnak. A sisak a világháborúban elesett helybeli hősöket idézi, a foszlányok zöldje és aranya pedig a szorgos kezekkel megművelt szülőföld termékenységét és gazdagságát szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei