Egyházaskesző község címere

Egyházaskesző címere alul beékelt, hasított, álló tárcsapajzs.

  • Első vörös mezejében, két ezüstpólyával vágott zöld talajon, órapárkányos, ezüst egytornyú templom nyitott kapuval, három ablakkal.
  • Második fekete mezejében ezüst-fekete mező fölött, jobbra fordult ezüst sakkfigura, a huszár látható.
  • Az ezüsttel és vörössel vágott beékelésben, lebegő arany lombkoronából kinövő, balra fordult ezüstfarkas ágaskodik, amint bal mancsával torkából egy tőrt kihúzni igyekszik.

A pajzs fölött lebegő, ékköves, aranykorona, két oldalt zöld tölgyág makkokkal, alul zöld betűkkel a község neve felírva: "Egyházaskesző".

Egyházaskesző község
Kép: bigtufaPanoramio

Az első mezőben látható templom azt jelképezi, hogy a település egykor is templomos hely volt, erről kapta "egyházas" előnevét, melyet máig is visel. A két ezüstpólya a Bitva- és a Séd-patakokat szimbolizálja zöld mezőben, a vörös háttérről az elmúlt századok véres harcai és felperzselt házai juthatnak eszünkbe.

A második mezőben egy fekete-fehér mezős sakktáblán álló sakkfiguráról a település jelentős szülöttjéről, Élő Árpádról, a nemzetközi sakkversenyeken is használatos " Élő-pontszám" pontozási rendszer megteremtőjéről kívántunk emléket állítani. A fekete-fehér szín a sakkjáték jellemző színei.

A beékelt mezőben a Keszői család címerképe látható, amelyet 1415-ben Zsigmond király adományozott a Keszői és a Recsky családnak. A Keszőiek őse erről a településről vette a nevét.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei