Egyházaskozár község címere

Egyházaskozár címere csücskös talpú, kék huszárpajzs, arannyal szegélyezve. A pajzs kék mezejének közepén a pajzstalpból növő - természetes színű - halmon egyiptomi keresztben végződő ezüsthorgony áll, melyet jobbról és balról egy-egy kétfarkú, aranyoroszlán őriz.

Egyházaskozár község
Kép: hofez1Panoramio

Formájával a pajzs a Tinódi által megörökített "kozári viadal" emlékének adózik. A címer motívumai közül az oroszlánok a hősi múlton kívül a térség török utáni birtokosára és benépesítőjére, az Esterházy családra, illetve az uradalmi alközpont jellegre is utalnak. A pajzsfő közepén hatágú ezüstcsillag lebeg. A pajzsot bíborral bélelt ötágú aranykorona fedi, zárja. A horgony a megtelepülők, mindenekelőtt a főként vízi úton érkező németség, hitét (és reményét) jelzi, a korona pedig a helység megkülönböztetett, kiváltságos helyzetére, a Hegyháti (Mecsekháti) járás első mezővárosára utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei