Encs város címere

Encs város címere csücskös talpú pajzs, vörös mezejében ezüstpólya. A felső vörös mezőben három arany búzakalász, az alsó vörös mezőben tornyos, ezüstszínű vár lebeg. A pajzsot kiterjesztett szárnyú koronás sas ékesíti. Jelvényként használható a címerpajzs sas nélkül is.

Encs város
Kép: Zőld MartziPanoramio

Encs város tudatosan vállalja az Abaúj vármegye országhatárain belül maradt részének központja címmel járó kötelezettségeket, ezt címerében is kifejezi, a régi vármegyei címer színeit, alapmotívumait veszi át.

  • A három búzakalász jelképezi az életet, a mezőgazdaság meghatározó szerepét és a Szikszó, Abaújszántó és Encs járás Encs székhellyel 1962-ben történt egyesítését, ami a várossá fejlődés alapját megteremtette.
  • Az ezüstszínű vár jelképezi a várossá nyilvánítás évében (1984-ben) Encshez csatlakozott Abaújdevecser, Fügöd és Gibárt települések lakóinak a középkorban menedéket adó encsi várkastély szerepét, és utal arra, hogy Encs már évezredek óta lakott település a régészeti ásatások tanúsága szerint.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei